OAMK ProWay - Miten rakennetaan hyvä valokuva 26.2.2024 

Kuva: Henri Juvonen

Tämä kurssi on suunnattu Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle. 

Kurssi soveltuu kaiken tasoisille valokuvaajille. Vasta-alkaja saa tältä kurssilta uusia ideoita työskentelyynsä ja pidemmälle ehtinyt jo tietää, että tässä asiassa yksikään kuvaaja ei tule koskaan valmiiksi. Aina voi oppia ja ottaa käyttöön uusia keinoja valokuvan kerronnan ja vaikka oman kuvaustyylin kehittämisessä. 

Miten hyvä kuva syntyy?

Jokapäiväisessä elämässään jokainen näkee valtavan määrän kuvia. Niitä tulee vastaan kadunvarsimainoksissa, lehdissä, somessa, internetissä, TV:ssä ja muussa sähköisessä mediassa. Yksittäinen kuva jää helposti tässä kuvatulvassa huomiotta. Kaikkia kuvan tekijöitä kiinnostaa se, mikä kuvasta tekee niin kiinnostavan, että se huomataan ja se saa katsojan pysähtymään. 

> Hyvä kuva huomataan

Kuvilla on erilaisia tavoitteita. Niillä halutaan kiinnittää huomiota ja vaikuttaa käyttäytymiseen, mielipiteisiin tai mielikuviin. Välittää tietoa ja kertoa tarinoita. Melkein jokainen on nykyään jossain mielessä kuvaaja. Mitä sinä haluat kuvata? Mitä haluat kuvillasi kertoa?

Kun kuvaajana ymmärtää ja osaa aktiivisesti käyttää valokuvan tarjoamia keinoja, pystyy rakentamaan kuvia, jotka vaikuttavat katsojaan juuri halutulla tavalla.

> Hyvä kuva vaikuttaa

Kuvien lukemisen taito on tänä päivänä yhtä tärkeää kuin tekstin lukutaito. Kun kuvia osaa lukea, pystyy myös kriittisesti suhtautumaan niiden välittämään viestiin. Toisaalta, valokuvaajana voi oppia monipuolisemmin käyttämään valokuvan rakennuspalikoita tutkimalla muiden tekemiä hyviä kuvia ja pohtimalla, miten ne on rakennettu.

> Hyvästä kuvasta voi oppia

Tällä kurssilla tutkitaan, mikä tekee valokuvasta kiinnostavan ja miksi. Pohditaan, millaisista aineksista valokuvat syntyvät ja miten niitä käyttämällä kuvaan rakentuu sen tunnelma ja tarina. Sitten pääset itse harjoittelemaan ja saat palautetta ryhmältä sekä kouluttajalta.

Kurssin kouluttaja Raija Kolehmainen

Kouluttaja, kehityspäällikkö, Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy 

Toimin VVI:llä media-alan erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen vastuukouluttajana. Olen suorittanut VVI:llä kaikki tutkintotasot ja saanut myös Suomen Ammattikuvaajat ry:n mestariarvon 2007. Kuvasin omassa valokuvausyrityksessäni 9 vuotta lehti- ja mainoskuvaa aiheina sisustus, puutarha, ruoka ja lifestyle. Tällä hetkellä haluan keskittyä kouluttajan työhöni ja siihen liittyvien taitojeni edelleen kehittämiseen. Lisäksi vastaan koulutuspalveluiden kehittämisestä VVI:llä.

Opiskelen OAMK:ssa Master’s of Education Entrepreneurship koulutusohjelmassa ja lopputyöni aiheena on valokuvaajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen tukemaan aktiivista oppimista. Tämä kurssi on osa kehitysprojektiani, jonka tavoitteena on kehittää ammattivalokuvaajien koulutuksen lisäksi valokuvauskoulutusta myös muiden alojen ammattilaisille, jotka tarvitsevat valokuvaustaitoa omassa työssään. 

Kuva: Lari Järnefelt

Toteutus

Koulutus toteutetaan OAMK:n tiloissa Oulussa.

Ennakkomateriaali ja ennakkotehtävä:
N. 2 viikkoa ennen kurssia osallistujille jaetaan kurssin aiheeseen orientoiva  ennakkomateriaali sekä ennakkotehtävä. Ennakkotehtävän materiaalia käytetään kurssilla ryhmätyöskentelyn lähdemateriaalina.

Lähiopetus:
Lähiopetus koostuu keskusteluista ja ryhmätöistä, joissa yhdessä tutkitaan sitä, millaisista osista hyvä valokuva koostuu ja miten niitä erilaisissa tilanteissa ja aiheissa voi käyttää rakentamaan kuvaan haluttu viesti ja tunnelma.

Etätehtävä ja palaute:
Kurssin lopuksi  osallistujille annetaan kuvaustehtävä, jossa jokainen pääsee harjoittelemaan hyvän kuvan rakentamista juuri siinä aihepiirissä, jossa haluaa valokuvaajana kehittyä.

Etätehtävän kuvat palautetaan yhteiselle alustalle, jossa kurssin osallistujat pääsevät antamaan toisilleen palautetta kuvista.

Kurssiin kuuluu myös yhteinen etäyhteydellä toteutettava palautekeskustelu, jonka ajankohta sovitaan kurssipäivän aikana. Palautekeskustelussa puhutaan etätehtävän kuvista sekä itse kurssin toteutuksesta. 

Kuva: Raija Kolehmainen

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Viimeinen ilmoittautumisäivä 19.2.2024 

Tästä pääset ilmoittautumislomakkeelle  

1-2 työpäivän kuluessa ilmoittautumisesta saat sähköpostitse ilmoittautumisvahvistuksen. Ilmoittautumisajan päätyttyä lähetämme kurssikutsun, ennakkomateriaalin sekä ennakkotehtävän.

Kurssin osallistujamäärä max 20 hlö.

Lisätietoja saat tarvittaessa raija.kolehmainen@vvi.fi.

Kurssiohjelma

Kurssin aikataulu on suuntaa antava. 

Maanantai

14.00 –  Koulutus alkaa
Keskustelu ennakkotehtävän
pohjalta: Mikä tekee kuvasta
kiinnostavan ja miten kuvalla
kerrotaan?

15.00 –  Ryhmätyöt:
Valokuvailmaisun
keinojen käyttäminen kuvan
viestin rakentamiseksi.

16.00 – Tauko 

16.15Ryhmätöiden esittelyt ja
keskustelu. 

18.00 – Koulutus päättyy