ProWay - Valokuvailmaisu 23.1.-20.2.2025
Miten hyvä kuva syntyy?
Tällä kurssilla tutkitaan, mikä tekee valokuvasta kiinnostavan ja miksi. Pohditaan, millaisista aineksista valokuvat syntyvät ja miten niitä käyttämällä kuvaan rakentuu sen tunnelma ja tarina. Sitten pääset itse harjoittelemaan ja saat palautetta ryhmältä sekä kouluttajalta.
Oletko joskus pohtinut, miksi yksi kuva näyttää paremmalta kuin toinen? Mitkä ovat ne tekijät, jotka erottavat hyvän kuvan muista? Haluaisitko oppia tekemään parempia kuvia?
Jokapäiväisessä elämässään jokainen näkee valtavan määrän kuvia. Niitä tulee vastaan kadunvarsimainoksissa, lehdissä, somessa, netissä, TV:ssä ja muussa sähköisessä mediassa. Yksittäinen kuva jää helposti tässä kuvatulvassa huomiotta. Kaikkia kuvan tekijät pohtivat aika ajoin sitä, mikä kuvasta tekee niin kiinnostavan, että se huomataan ja se saa katsojan pysähtymään.
> Hyvä kuva huomataan
Kuvilla on erilaisia tavoitteita. Niillä halutaan kiinnittää huomiota ja vaikuttaa käyttäytymiseen, mielipiteisiin tai mielikuviin. Välittää tietoa ja kertoa tarinoita. Melkein jokainen on nykyään jossain mielessä kuvaaja. Mitä sinä haluat kuvata? Mitä haluat kuvillasi kertoa?
Kun kuvaajana ymmärtää ja osaa aktiivisesti käyttää valokuvan tarjoamia ilmaisukeinoja, pystyy rakentamaan kuvia, jotka vaikuttavat katsojaan juuri halutulla tavalla.
> Hyvä kuva vaikuttaa
Kuvien lukemisen taito on tänä päivänä yhtä tärkeää kuin tekstin lukutaito. Kun kuvia osaa lukea, pystyy myös kriittisesti suhtautumaan niiden välittämään viestiin. Toisaalta, valokuvaajana voi oppia monipuolisemmin käyttämään valokuvan rakennuspalikoita tutkimalla muiden tekemiä hyviä kuvia ja pohtimalla, miten ne on rakennettu.
> Hyvästä kuvasta voi oppia
Kurssi soveltuu kaiken tasoisille valokuvaajille. Vasta-alkaja saa tältä kurssilta uusia ideoita työskentelyynsä ja pidemmälle ehtinyt jo tietää, että tässä asiassa yksikään kuvaaja ei tule koskaan valmiiksi. Aina voi oppia ja ottaa käyttöön uusia keinoja valokuvan kerronnan ja vaikka oman kuvaustyylin kehittämisessä.
Kurssin kouluttaja Raija Kolehmainen
Kouluttaja, kehityspäällikkö, Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy
Toimin VVI:llä media-alan erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen vastuukouluttajana. Olen suorittanut VVI:llä kaikki tutkintotasot ja saanut myös Suomen Ammattikuvaajat ry:n mestariarvon 2007. Kuvasin omassa valokuvausyrityksessäni 9 vuotta lehti- ja mainoskuvaa aiheina sisustus, puutarha, ruoka ja lifestyle. Tällä hetkellä haluan keskittyä kouluttajan työhöni ja siihen liittyvien taitojeni edelleen kehittämiseen. Lisäksi vastaan koulutuspalveluiden kehittämisestä VVI:llä.
Kurssin sisältö vastaa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon tutkinnon osaa Kuvan rakentaminen.
Kurssille voi osallistua omakustanteisesti tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa edellytetään näyttöön osallistumista.
Yhteistyökumppanimme vastaa näyttöjen arvioinnista ja kirjoittaa todistuksen tutkinnon osan suorittamisesta. Me VVI:llä toteutamme tutkintoon valmistavan ammatillisen koulutuksen.
Toteutus
Koulutus toteutetaan etäopiskeluna ja koostuu ennakkotehtävästä, kolmesta etätapaamisesta sekä etätehtävistä tapaamisten välillä
Ennakkomateriaali ja ennakkotehtävä:
Ilmoittautumisajan päätyttyä osallistujille jaetaan kurssin aiheeseen orientoiva ennakkomateriaali sekä ennakkotehtävä. Ennakkotehtävän materiaalia käytetään kurssilla ryhmätyöskentelyn lähdemateriaalina.
Etätapaamiset:
Tapaamiset koostuvat keskusteluista ja ryhmätöistä, joissa yhdessä tutkitaan sitä, millaisista osista hyvä valokuva koostuu ja miten niitä erilaisissa tilanteissa ja aiheissa voi käyttää rakentamaan kuvaan haluttu viesti ja tunnelma.
Etätehtävät ja palaute:
Etätapaamisissa osallistujille annetaan kuvaustehtävät, joissa jokainen pääsee harjoittelemaan hyvän kuvan rakentamista juuri siinä aihepiirissä, jossa haluaa valokuvaajana kehittyä.
Etätehtävän kuvat palautetaan yhteiselle alustalle, jossa kurssin osallistujat pääsevät antamaan toisilleen palautetta kuvista.
Etätehtävistä saa palautetta myös tapaamisten aluksi yhteisessä palautekeskustelussa.
Koulutuksen hinta
Koulutuksen hinta 254,14 €, sis alv 25,5%
Kurssimaksu suoritetaan ennen kurssin alkua.
Hinta sisältää etäopetuksen sekä näyttöön ohjaamisen niille, jotka osallistuvat näyttöön.
Maksu- ja peruutusehdot
Kurssimaksu suoritetaan ennen kurssin alkua. Varaudu esittämään tosite maksusta.
Osallistumisen voi perua kuluitta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti.
Jos osallistuminen perutaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, VVI:llä on oikeus periä koko osallistumismaksu.
Sairastapauksissa osallistumisen voi perua kuluitta lääkärintodistuksen esittämällä myös viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.
Oppisopimus
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuksella osatutkintona, jolloin oppisopimustoimisto maksaa koulutuksen. Oppisopimukseen kuuluu myös näyttöön osallistuminen
Oppisopimuksen järjestämiseksi, ota mahdollisimman pian yhteyttä paikalliseen oppisopimustoimistoosi. Lähimmän oppisopimustoimistosi löydät täältä.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot
Viimeinen ilmoittautumispäivä 8.1.2025
Tästä pääset ilmoittautumislomakkeelle
1-2 työpäivän kuluessa ilmoittautumisesta saat sähköpostitse ilmoittautumisvahvistuksen. Ilmoittautumisajan päätyttyä lähetämme kurssikutsun, ennakkomateriaalin sekä ennakkotehtävän.
Kurssin osallistujamäärä min. 4, max 20 hlö.
Lisätietoja saat tarvittaessa raija.kolehmainen@vvi.fi.
Kurssiohjelma
Kurssitapaamisten aikataulu on suuntaa antava.
Torstai 23.1.2025
17.00 – Esittelykierros
ja keskustelu ennakkotehtävän
pohjalta: Millaiset kuvat
kiinnittävät huomiota?
17.30 – Hyvän kuvan kaava: Mistä
aineksista hyvä kuva syntyy?
18.30 – Harjoitus:
Hyvän kuvan kaavan testaus?
19.00 – Tauko
19.15 – Harjoitustehtävän läpikäynti
19.45 – Etätehtävä:
Hyvän kuvan kaava
käytännössä.
20.00 – Koulutus päättyy
Torstai 6.2.2025
17.00 – Etätehtävän palaute
Keskustelu etätehtävän
pohjalta: Miten kiinnostavien
kuvien toteuttaminen
onnistui?
18.00 – Ryhmätyö valokuvailmaisun
keinosta
19.00 – Tauko
19.15 – Ryhmätöiden esittelyt ja
keskustelu.
19.45 – Etätehtävä: Valokuvailmaisun
keinojen harjoittelu.
20.00 – Koulutus päättyy
Torstai 20.2.2025
17.00 – Etätehtävän palaute
Keskustelu ennakkotehtävän
pohjalta: Onnistuiko viestin
välittäminen valokuvailmaisun
keinoin? Miksi onnistui, miksi
ei?
19.00 – Tauko
19.15 – Valoilmaisu: Valokuvan vahvin
ilmaisukeino.
20.00 – Koulutus päättyy