ProWay - Johdatus luontokuvauksen perusteisiin 21.3.2023

Kuvat: Paavo Hamunen

Oletko kiinnostunut luontokuvauksesta ja haluaisit saada lisää inspiraatiota ja käytännön neuvoja työskentelyysi?

Haluaisitko viettää innostavan päivän muiden luontokuvaamisesta innostuneiden ihmisten kanssa kokemuksia vaihtaen ja uusia ideoita ammentaen?

Tällä kurssilla käydään läpi luontokuvauksen perusasioita ja esitellään kaikki luontokuvauksen osa-alueet perinteisistä luoviin tekniikoihin.

Kouluttajana palkittu ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen, jolla on vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana.

Paavon syvä luontotuntemus sekä tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä yhden Suomen kysytyimmistä ja arvostetuimmista kouluttajista ja luennoitsijoista. Paavo Hamunen on yksi Suomen Ammattiluontokuvaajat SAL ry:n perustajajäsenistä ja hän on toiminut useaan otteeseen Vuoden Luontokuva -kilpailun tuomaristossa.

Mukana ammattikuvaaja ja lintujen kuvaamisen erikoistunut luontokuvaaja Mia Surakka sekä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n puheenjohtaja Pirjo Lindfors.

Toteutus

Kurssilla käydään läpi luontokuvauksen peruasasioita kameran hallinnasta, kuvauskohteiden löytämisestä ja luonnonvalon käyttämisestä kuvauksessa. 

Pohditaan myös erilaisten luontokuvauksen osa-alueiden vaatimia erityistaitoja ja tekniikoita. Opitaan lähestymään luontoaiheita ennakkoluulottomasti kokeilevalla asenteella.

Koulutuksen hinta

Koulutuksen hinta  175 €, sis alv 24% 

Kurssimaksu suoritetaan ennen kurssin alkua.

Hinta sisältää lähiopetuksen. Hintaan ei kuulu ruokailuja, mutta VVI:llä on opiskelijoiden käytettävissä keittiö, jossa voi valmistaa ja nauttia omia eväitä. 

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Ilmoittaudu heti ja varmista paikkasi innostavalla luontokuvauksen peruskurssilla!
Viimeinen ilmoittautumisäivä 13.3.2023 ilmoittautumislomaketta käyttäen tai vvi@vvi.fi

1-2 työpäivän kuluessa ilmoittautumisesta saat sähköpostitse ilmoittautumisvahvistuksen. Ilmoittautumisajan päätyttyä lähetämme kurssikutsun ja laskun osallistumismaksusta.

Kurssin osallistujamäärä min. 5 ja max 30 hlö.

Lisätietoja saat tarvittaessa VVI:n toimistosta.

Kurssiohjelma

Kurssiaikataulu on suuntaa antava. Päivän aikana pidetään tunnin lounastauko. Omia eväitä on mahdollista nauttia VVI:n keittiössä tai lähteä lounaalle ulkopuolelle. Suosittelemme omia eväitä, koska lähistön lounaspaikat eivät ole välttämättä auki viikonloppuna.

Tiistai

10.00 – Esittelyssä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry – puheenjohtaja Pirjo Lindfors

10.00 – Mitä luontokuvaus oikeastaan on?
Kameran hallinta, keskittymiskyky,
aiheiden löytäminen, luonnonvalossa toimiminen ja tärkeimpänä luontotuntemus

11.15Tauko

11.30 – Maisemakuvaus – mielenmaisemia ja vanhoja mestareita.

Maisemakuvauksessa kohtaavat kuvaajan omat tunnetilat, maiseman persoonallisuus ja sään ja valon vaihtelu. On hyvä tutustua myös vanhojen mestareiden taitoihin ja  tekniikoihin. Mielenmaisemia ei voi arvottaa. Samalla viivalla ovat niin erämaat, kulttuurimaisemat kuin kaupunkiluontokin.

12.30 – Lounastauko


13.30 – Makromaailma – pienistä aiheista suuria kuvia
Makro- ja yksityiskohtakuvaus on oivallinen tapa kasvien, hyönteisten ja muiden luonnon minimalististen aiheiden dokumentointiin ja biologisten erityispiirteiden esittämiseen. Luonnon pienemmät ja herkimmät yksityiskohdat, muodot, värit, tunnelmat sekä eläin- ja kasvilajit avautuvat näin laajemmassa perspektiivissä. Luonnossa kaikki on syvimmillään muotoja, värejä ja abstraktioita.

14.30 – Tauko

14.45 – Luova luontokuvaus – kamera kuvaajan siveltimenä.
Avain niin perinteisiin kuin luoviinkin kuviin on tekniikan hallinta. Luovan luontokuvauksen tarkoitus on käyttää kameraa monipuolisella ja ennakkoluulottomalla tavalla. Tämä vaatii myös päästämistä irti vanhoista malleista, säännöistä ja ajattelutavoista. Luontoa ja kuvausaiheita lähestytään ennakkoluulottomasti ja kokeilujen kautta. Tutustumme monivalotustekniikkaan, hallittuun kameran liikuttamiseen (ICM) ja suotimien käyttöön.

15.45 – Tauko


16.00 – Luonnonvarasten lintujen ja nisäkkäiden kuvaaminen – Mia Surakka
Käymme läpi lintu- ja nisäkäskuvaukseen sopivat kamera-asetukset, ja miten asetusten valinta vaikuttaa kuvan lopputulokseen. Mitä ominaisuuksia lintukuvaajan kamerasta olisi hyvä löytyä? Mistä löydät lintuja ja nisäkkäitä kuvattavaksi?
Esimerkkien avulla näet miten luonnonvalon suunta vaikuttaa kuvan luonteeseen ja miten voit hyödyntää luonnossa olevia muotoja ja pintoja kuvatessasi

17.00 – Koulutus päättyy.