Oman paikan etsintää
Ammattitutkinnossa tärkeintä on etsiä oma paikka alalla ja oppia työskentelemään tavoitteellisesti ja ammattimaisesti valitsemassaan genressä. Monilla ammattitukinto-opiskelua aloittavilla on vielä "pallo hukassa". Töitä ja asiakkaita on, mutta usein "vääränlaisia". Työ ei ehkä oikein motivoi tai sillä ei kunnolla ansaitse elantoaan. Taidoissakin on vielä parantamisen varaa ja saattaa tuntua, ettei vielä edes uskalla tavoitella niitä unelma-asiakkaita.
Missä olet nyt?
Aluksi on tärkeää hahmottaa, missä olet nyt. Tätä voit pohdiskella asettamalla isellesi kysymyksiä: Mitä ja kenelle teet? Innostaako se sinua? Saatko riittävän toimeentulon nykyisellä työlläsi ja motivoiko sinua työn jatkaminen tällaisena kuin sitä nyt teet? Onko ammattitaitosi riittävä ja ajantasalla, vai olisiko perustaidoissakin vielä parantamisen varaa?
Näitä samoja kysymyksiä voisi olla hyvä jokaisen ammattikuvaajan pohtia aika-ajoin. Vaikka asiat olisi joskus kertaalleen tai useaankin kertaa miettinyt, tilanne saattaa muuttua oman kehittymisen tai ulkoisten muutosten vuoksi. Aikaisemmin kiinnostavalta tuntunut asiakaskunta tai kuvausgenre voi vuosien kuluessa alkaa maistua puulta tai kilpailutilanne muuttuu niin, ettei toimeksiantoja enää satelekaan ovista ja ikkunoista. Olet ehkä pitkään painanut kovasti töitä ja nyt tuntuukin, että voimat loppuu ja on ehkä mietittävä uudella tavalla oman työnkulun järjestämistä. Tekniikkakin muuttuu niin nopeaa vauhtia, että jokunen vuosi sitten tehdyt valinnat eivät ehkä enää olekaan parhaita mahdollisia. Monenlaiset syyt voivat johtaa siihen, että asioita on katsottava uusin silmin.
Nykyhetkeä analysoidessa on hyvä muistaa myös positiiviset asiat. Missä olet hyvä? Mikä nykyisessä työn kuvassasi on innostavaa ja motivoivaa. Omien vahvuuksien miettiminen voi tuntua haastavalta ja usein sitä kannattaakin kysyä kaverilta. Jonkun vahvuus voi olla tekninen osaaminen, toisella taas ilmaisutaito tai vaikka empatia ja ihmisten kanssa kommunikointi tai verkostoituminen. Positiivisiin asioihin keskittymällä voi olla helpompi löytää se tie, joka samanaikaisesti motivoi ja jossa myös on edellytyksiä menestyä. Pelkkiin ongelmiin keskittyminen tuskin avaa ovia mihikään uuteen.
Mikä sinua inspiroi?
Seuraava vaihe on etsiä inspiraation aiheita. Sellaisia asioita, joita sinä haluaisit tehdä, tai joiden tekemisessä sinä haluaisit olla mukana. Kannattaa muistaa, että inspiroivia asioita voi löytää myös muualta kuin valokuvauksen alalta. Itseä inspiroivista asioista kannattaa kerätä pankkia. Sinne voi tallentaa asioita silloinkin, vaikkei juuri sillä hetkellä olisikaan aikaa tai voimia niihin tutustua.
Kun uuden suunnan etsiminen on ajankohtaista, on vuorossa kullanhuuhdontavaihe. Inspiraatiopankista voi etsiä niitä kultajyväsiä, eli asioita, jonka parissa työskentely minua juuri nyt motivoisi. Voisinko löytää sen kautta uusia työskentelytapoja tai asiakkaita? Tässäkin kohtaa on hyvä jos ajatuksia voi kehitellä toisen ammattilaisen kanssa. Yhdessä keskustellen voi löytää useampia mahdollisuuksia, joita voisi alkaa kehitellä inspiraatioiden pohjalta.
Yleensä ei kuitenkaan kannata matkia tai suoraan kopioida toisten tekemiä asioita. Kannattaa tutustua vaikka saman genren tai suuntauksen erilaisiin toteutuksiin ja yhdistää niitä omaan tekemiseesi niin, että lopputuloksena onkin juuri sinulle ominainen tapa nähdä ja tehdä tuota asiaa. Sillä tavoin luot uutta ja voit olla uuden tyylin edelläkävijä sen sijaan, että olisit toisten keksimän genren perässäjuoksija, joka tekee sitä samaa kuin sata muutakin kuvaajaa Suomessa tai maailmalla. Etsi keinoja erottua ja löytää juuri sinun paikkasi.
Mitä sinun pitäisi oppia?
Kun lähdet kehittämään toimintaasi kohti omaa paikkaasi, tulee usein vastaan tilanne, etteivät nykyiset taitosi riitäkään uuden asian tekemiseen ammattimaisella tavalla. Älä anna sen lannistaa, vaan tee itsellesi suunnitelma siitä, millä tavoin ja millaisella aikataululla saat hankittua itsellesi tarvittavan osaamisen. Varaudu siihen, että joudut harjoittelemaan uusia taitoja ja kokeilemaan erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Voi olla, että näitä kokeiluja tehdessäsi löytyykin jokin aivan uusi suunta, jota et osannut aluksi edes ajatellakaan. Keskity tähän prosessiin ja anna sen viedä juuri niin kauan kuin sinun kehittymisellesi on tarpeen. Kysy myös muilta palautetta tekemisistäsi. Kun olet saanut aikaan ensimmäiset esittelykelpoiset tulokset, näytä niitä myös sopiville asiakkaillesi ja kysy heiltäkin palautetta. Saatat saada uusia asiakkaita tai ainakin tietoa siitä, mihin suuntaa sinun pitäisi edelleen kehittyä.
Työskentele päättäväisesti
Kun olet keksinyt oman paikkasi ja hahmottanut, mitä uusia taitoja sinun pitäisi oppia tuohon päämäärään pääsemiseksi, ala työskennellä päättäväisesti sitä kohti. Aseta selkeät tavoitteet ja niille myös päivämäärät. Opettele arvioimaan omaa työskentelyäsi ja pyydä myös palautetta sen edistymisestä. Kun työskentelet sinnikkäästi ja tavoitteellisesti olet jo monta askelta lähempänä tavoitettasi.
Näistä askeleista kosstuu myös ammattitutkinto-opiskelu VVI:llä. Jos kiinnostuit, katso lisää ammattitutkintoa esittelevältä sivultamme ja ilmoittaudu mukaan vaikka tänään!
Aurinkoista kevättä!
Sami Reivinen